Duurille myönnetty patentti

Duuri Oy:n Joni Riihisaari suunnitteli markkinoille uuden kulunohjauslistan näkörajoitteisten tarpeeseen, joka ei petä käytettävyydeltään eikä ulkonäöltään. Asiakkaiden kautta ilmeni tarve uudelle kulunohjauslistalle, joka toimi alkusysäyksenä listan suunnittelulle. Olemassa olevien listojen pituudet ja kiinnitystavat kaipasivat uutta rinnalleen, jonka myötä syntyi Duuri Pro GT. Duuri Pro GT:n kulunohjausjärjestelmän innovatiivinen ja ainutlaatuinen muotoilu on saanut Suomen Patentti- ja rekisterihallituksen PRH:n myöntämän patenttisuojan.

Huolella suunniteltu

Kulunohjauslistan on kestettävä niin sisä- kuin ulkotiloissa sekä oltava helposti havaittavissa olematta kuitenkaan esteenä liikkumiselle. Listan suunnittelussa tuli myös ottaa huomioon kestävyys pesuaineiden osalta sekä muotoilu esimerkiksi lattianpesukoneita ajatellen. Duuri Pro GT -kulunohjausjärjestelmän suunnittelussa hyödynnettiin asiantuntijoiden näkemyksiä ja kokemuksia.

– Saimme Arkkitehtitoimisto CJN:n Tapio Sirolalta muutamia hyviä vinkkejä tuotteen suunnitteluun, Joni Riihisaari kertoo.

Haponkestävästä RST-teräksestä valmistetun Duuri Pro -kulunohjauslistan päässä on innovatiivinen, patentoitu muotoilu, joka mahdollistaa kaikkien GT-tuoteperheen osien käytön missä tahansa kohtaa linjaa. Listojen päät limittyvät tukevasti toisiinsa ja listan pituutta on helppo jatkaa liitoskappaleiden avulla.

– Listan päiden muotoilu tekee tuotteesta muista markkinoilla olevista tuotteista poikkeavan. Yksi ja sama lista sopii kummin päin vain eikä erillistä uros- tai naaraspäätä tarvita listan jatkamiseksi. Tämä helpottaa huomattavasti asennusta, kun ei tarvitse miettiä miten päin lista laitetaan kiinni. Liitostavan ansiosta myös asennukseen tarvittavien erilaisten kappaleiden määrä on pienempi, toteaa Riihisaari.

Duuri Pro -ohjauslistan voi asentaa joko liimaamalla tai tappikiinnityksellä lattiapintaan. 20 mm leveän ja 5 mm korkean listan tuntokontrasti on selkeä kaikilla lattiamateriaaleilla. Se on helppo havaita ja vaivaton seurata valkoisella kepillä. Viistot reunat sujuvoittavat listojen ylitystä esim. rollaattorin, pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa.

Testattu toimivuus

Duuri Pro GT on testattu varoitusmerkintöjen koekäyttötapahtumassa helmikuussa 2023, jonka järjestäjinä toimivat Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy ja Länsimetro Oy. Koetilanteessa näkövammaisten edusryhmiä edustavat koekäyttäjät sekä muut esteettömyyden asiantuntijat koekäyttivät eri toimittajien kulunohjauslistoja. Koekäyttötapahtumassa saatiin hyvää palautetta Duuri Pro GT -kulunohjausjärjestelmän toimivuudesta.

– Koekäytöstä saatu palaute on osoittanut, että tuote toimii hyvin. Kulunohjauslista mm. tuntuu ja kuuluu hyvin kepin alla, mikä on erityisen tärkeää näkövammaisia ajatellen. Keppi myös liukuu listan ylitse hyvin, Riihisaari sanoo.

Eri pintavaihtoehtoja ja helppo asennus

Duuri Pro GT -kulunohjausjärjestelmä voidaan toteuttaa eri pinnoilla. Valittavana on kuumavalssattu ja hehkutettu pinta, jolloin pinta on karkea ja mattamainen, sekä jyrsitty pinta karhentavilla ja esteettisillä kuvioinneilla. Pintakuvioinnilla varmistetaan, että kulunohjauslistan pinta ei ole ulkoasennuksessa liukas, vaikka lunta ja jäätä sattuisi muodostumaan ympäristöön.

Duuri Pro -kulunohjauslistan asentaminen on helppoa listan innovatiivisen muotoilun sekä helpon kiinnitettävyyden myötä.

– Lista kiinnitetään lattiapintaan pelkällä liimalla tai liimalla sekä lattiaan porattavilla tapeilla. Lista on tarvittaessa helppo irrottaa, koska vain liitoskappaleissa on kiinnitysankkurit. Liimakiinnitys tapahtuu kaksikomponenttiliimalla, jota varten listan toisella puolella on ura, jossa liima pysyy pursuamatta yli, Riihisaari toteaa.

Duuri Pro GT -kulunohjausjärjestelmä suositellaan asennettavaksi sisätiloihin katkeamattomana linjana, jolloin ilme on visuaalisesti yhtenäinen. Tuote palvelee näin myös parhaiten näkörajoitteisten tarpeita sekä vaatii vähiten ankkurikohtia lattiaan.

Duuri Pro GT -kulunohjauslistoja on saatavana tilaustuotteena noin kolmen viikon toimitusajalla.

Ota yhteyttä